Bewaarplicht en backups

Als ondernemer ben je verplicht om 7 jaar lang al je administratie te bewaren. Die bestaat o.a. uit alle kas en bankstukken, inkoopfacturen, verkoopfacturen, aantekeningen, en dergelijke. Bedenk dat ook agenda’s daaronder vallen.
Ook als je alles in de computer hebt staan, moet je de originele papieren daarnaast evengoed  bewaren. Het is daarom natuurlijk zaak om regelmatig backups te maken van de inhoud van je computer. Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden en toch zijn er nog ondernemers die het met backups niet zo nauw nemen. Als je één keer ’n flinke crash van computer of harde schijf hebt meegemaakt, leer je dat beslist af. Een externe harde schijf die je bijvoorbeeld elders kunt opbergen is qua prijs tegenwoordig geen beletsel meer.
Wil je die backups extra veilig hebben (bijvoorbeeld ook m.b.t. brand), zorg dan ook voor bijvoorbeeld online backup. Dropbox is daar een goed voorbeeld van. Er is een gratis versie met ’n paar GB aan ruimte en voor minder dan honderd $ per jaar heb je al 100GB ruimte beschikbaar. Uiteraard zijn er ook andere goede online opslagdiensten.

Bedenk ook dat je dus backups moet maken van je digitale agenda’s als je die in een smartphone gebruikt!