Omzetbelasting: BTW

Je hebt vast al gemerkt dat de digitalisering ook bij de Belastingdienst flink heeft toegeslagen. Dit resulteert ook in meer controlemogelijkheden en dat werd kort geleden duidelijk, toen de toezichtplannen voor komend jaar (jaren) werden onthuld. We hebben het hier nu over Omzetbelasting, die in de volksmond wordt genoemd naar de methodiek van de berekening: BTW.

Indien ik – als internmediair – de aangiften namens je indien, dan hoef je je hierover niet druk te maken. Dien je zelf je aangiften BTW in, lees dan verder.

Door het koppelen van systemen binnen de Belastingdienst, inclusief branchegegevens, wordt het mogelijk om afwijkende aangiften BTW sneller te toetsen op waarheidsgehalte.
Waar moet je dan aan denken?
Stel, je doet elk kwartaal aangifte en in jouw branche is het gebruikelijk dat je in december de helft van je jaaromzet maakt. Dat moet dan te zien zijn in je aangifte BTW over het 4e kwartaal. Heeft die aangifte dezelfde soort cijfers als de andere kwartalen, dan is dat buitengewoon opvallend…… en kun je in de toekomst een vraag van de Belastingdienst tegemoet zien.
Een ander voorbeeld:
Stel, je doet elke maand aangifte en je werk verloopt altijd geleidelijk gedurende het hele jaar. Je zit wat krap bij kas en je vult ’n paar keer “nihil” in op je aangifte, in de veronderstelling dat je dat de maanden erna inhaalt. Zo’n nihil-aangifte valt dan op en in de toekomst kan je er zomaar een vraag over krijgen. Je kunt natuurlijk ’n keer op vakantie zijn geweest, maar gaat het zoals ik geschetst heb, dan heb je wat uit te leggen dus.

Kortom, big brother wordt smart brother.

Succes en hartelijke groet,
Stef de Beurs